Hrníčková bábovka z jablíček, s ořechy a vůní skořice

Podzim nám hraje krásně všemi barvami a jelikož jsou děti marod, tak jsme si jej udělali doma alespoň chutí a vůní. Vláčná bábovka z jablíček, vlašských ořechů a s vůní skořice se opravdu povedla a protože si některé z vás napsaly o recept, tak jsem ho sepsala sem na blog 🙂 Já mám totiž vše na takových nevzhledných papírcích všude možně, jen ne zapsané v mojí kuchařce!

Ingredience

  • 3 vejce (oddělit žloutky a z bílků vyšlehat sníh)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 hrnku oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek
  • hrst rozsekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice

Poznámka: Používám odměrkový hrnek (250ml) a bábovka je tak akorát.

Postup

Postup je vcelku jednoduchý. Nejdříve je třeba si oloupat a nastrouhat jablka a nasekat vlašské ořechy (ručně, v sekáčku). Dále oddělit žloutky a bílky. Žloutky vyšlehávám s olejem a poté přidávám postupně všechny suroviny (mouku ještě prosívám). Vznikne hustší těsto, do kterého se nakonec opatrně, ale řádně vmíchá z bílků ušlehaný sníh.

Formu na bábovku vymazávám máslem a sypu hrubou moukou, aby se hezky vyklopila. Bábovka se peče na 180°C na horkovzduch odhadem 45-60 minut (musíte zkoušet špejlí) nebo dle zkušeností s vaší troubou. Od půlky zakrývám, aby se vrch nespálil.

Napište mi, jestli se vám podařila a jak chutnala 😉

Komentáře