Kváskový žitno-špaldový chléb – jednoduchý recept

První kvásek jsem dostala už před několika lety a s ním i tento jednoduchý recept na žitno-špaldový chléb. Peču ho pravidelně a i když sem tam něco pokazím, ještě se mi za ty roky nestalo, že by se nedal jíst (možná jednou :)). Tento chleba v sáčku neplesniví a chuťově je dobrý cirka 4 dny (první den je samozřejmě nejlepší a pak ta chuť postupně slábne). Tak pojďme se podívat na ten „blbuvzdorný“ recept!

Nejdříve je třeba udělat si rozkvas. 

  • 300 gramů žitné mouky celozrnné, jemně mleté
  • 300 gramů = 300 ml vody
  • 2 lžičky kvásku

Smícháme všechny tři výše uvedené ingredience a necháme těsto pracovat cca 10-12 hodin. Pečení je třeba si dopředu naplánovat.

Časově využívám tři varianty

  • rozkvas udělám večer kolem 18:00 – peču kolem oběda
  • rozkvas udělám kolem 23:00 – peču mezi třetí a čtvrtou odpoledne
  • rozkvas ráno – chléb peču až večer po osmé hodině.

POZOR! Ještě než začnete přidávat další ingredience, odeberte 2 lžičky kvásku do čisté skleničky pro příští pečení!!! Jinak budete shánět nový kvásek 🙂 I to se stává. Kvásek uchovávám v ledničce, peču 1-2x týdně. Tak není potřeba každý den dokrmovat.

K rozkvasu přidejte pak následující ingredience:

  • 300 gramů špaldové mouky, jemně mleté
  • 200 gramů = 200 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1,5 lžíce medu

Vše je třeba velmi dobře promíchat (aby vám tam nezůstala místa se suchou nezapracovanou moukou) a nechat kynout cca 2-2,5 hodiny.

A jdeme pomalu do finále …

Formu vymažte řádně sádlem a těsto sem přeškrábněte a 2-2,5 hodiny nechte opět kynout. Pozor, aby těsto nepřekynulo (překynutí značí „strie“ na povrchu). Při překynutí se pak chléb při pečení  trochu propadne a je více hutnější. Po této době pečte v předem rozpálené troubě 15 minut na 250°C, poté stáhněte teplotu na 200 °C a pečte cca 40 minut.


Tipy

  • Pokud chléb nahoře rychle tmavne, zakryjte jej alobalem.
  • Jakmile chléb vytáhnete, tak jej nechte úplně vychladnout – nejlépe na nějaké mřížce (já ho mívám na radiátoru – ale ne v zimě, kdy se topí :D), aby horkost odcházela všemi směry a nekondenzovala se v chlebu.

Tak jak se Vám podařil? Dobrou chuť!

Komentáře